Aktuális

Magaságyást építettek az autisták védőotthonában

Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány „Autizmus ― Kertterápia és érzékenyítés” elnevezésű projektjével magaságyásos konyhakert kialakítására és ehhez kapcsolódóan érzékenyítő rendezvények lebonyolítására pályázott sikeresen 2023 őszén a Flex által működtetett Flex Foundation szervezetnél, a megítélt támogatás összege 21.000 USD.

A 2002-ben létrehozott Flex Foundation támogatja és elősegíti a pozitív változásokat azokban a közösségekben, ahol a Flex, ügyfelei, beszállítói és partnerei világszerte működnek. A Flex Foundation adományozási és önkéntes stratégiája az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül négyhez igazodik: a jó egészség és jólét, a tisztességes munka és gazdasági növekedés, a felelős fogyasztás és termelés, valamint az éghajlatváltozás elleni fellépés.

Ez a megvalósítandó projekt több célt határozott meg: a konyhakert révén egyrészt egy terápiás fejlesztési lehetőség, másrészt vegyszermentes élelmiszer lesz biztosított az otthon lakói számára, kialakításában a Flex zalaegerszegi önkéntesei is segítenek,

Az autizmus megítélése a társadalomban változó. Sokan támogatóan és elfogadóan viszonyulnak megértvén a befogadás szükségességét. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az emberek nem értik az autizmussal élők megszokottól eltérő viselkedését, ez pedig előítéleteket és távolságtartást eredményez. Az oktatás és a tudatosság kulcsszerepet játszik az empatikusabb és tájékozottabb társadalom kialakításában.

Az ágyások beültetése érzékenyítő foglalkozás is egyben: ebben négy alkalommal, összesen negyven diák vesz részt, akik a projektben szerzett tapasztalataik révén képesek lesznek érzékenyebben és empatikusabban viszonyulni az autizmusban érintettekhez. Az otthon lakóinak a közös kertészkedés ugyanakkor viselkedési és kommunikációs készségeiket segít fejleszteni.

A projekt megvalósításáról, eseményeiról kisfilm is készül amelyet közösségi media felületeken teszünk közzé.

2024. február 26.