Rólunk

Alapítvány

A kommunikációs nehézségekkel küzdő autisták fejlesztése és felügyelete súlyos nehézségeket jelent a családok számára. Alapítványunk működése során hangsúlyozza, hogy az autizmussal élők segítése mellett a hozzátartozókat is tehermentesíteni szükséges. A Boncodföldei védőotthonunk létrehozását azért is tartottuk rendkívül fontosnak, mivel az egyre növekvő igény ellenére bentlakásos védőotthon az autizmussal élő emberek számára Magyarországon jelenleg csak néhány létezik, amelyeknek befogadó képessége mindössze 50-60 fő. Magyarországon 20-23 ezer autista ember él.

A különböző fejlesztési lehetőségek, terápiák ― amelyek az ilyen különös állapotban élő emberek életét teljesebbé tehetik ― feltárását Magyarországon az Autizmus Kutatócsoport kezdte el 1989-ben. Zala megyében 1990 óta működik speciális fejlesztő csoport az autizmussal élő gyermekek számára. Az ő eredményeikre, tapasztalataikra épülnek Alapítványunk fő célkitűzései.

Alapítványunk célkitűzései

  • A kiegészítő fejlesztő terápiák ― lehetőség szerinti ― maximális kiaknázása a védenceink számára gyógypedagógusok segítségével. Pl.: lovasterápia, zene terápia, kézműves foglalkozások, hidroterápia.
  • Szeretetteljes családias légkörű második otthon teremtése az autizmussal élő fiatalok részére a hivatással munkájukat végző gondozónők segítségével úgy, hogy a családokkal és hozzátartozókkal a közvetlen kapcsolat fennmaradjon.
  • Az autista emberek rendkívül nehezen tudják beleélni magukat mások gondolkodásvilágába, és súlyos viselkedészavarral küszködnek, ezért ― az állapot mértékétől függően ― nehezen, vagy egyáltalán nem tudják magukat ellátni felnőtt korukban sem. Ezért rendkívül szükségesnek tartjuk annak lehetőségét, hogy a felnőttkor elérését követően tovább is gondozzuk az autizmussal élő embereket szakemberek szakszerű segítségével.
  • Könnyítés a hozzátartozók súlyos terhén, mivel a folyamatos fokozott figyelmet és a szakszerű ellátást nehezen ― gyakran saját egészségük kárára ― tudják csak biztosítani szeretett autista családtagjuk számára.
  • A védőotthon bővítését tervezzük a későbbiekben. Nap mint nap szembesülünk ennek a szükségességével. Sürgető lépés ez számunkra, hogy minél több autizmussal élő emberen segíthessünk.

Alapítványunk fő tevékenysége

  • a védőotthon fenntartása, a működés feltételeinek biztosítása
  • az autizmussal élő fiatalok oktatása, kiegészítő fejlesztő terápiák, programok alkalmazása
  • védenceink szeretetteljes családias gondozása
  • nyári táborok, rendezvények szervezése,
  • az autizmus különös világának bemutatatása, ismeretterjesztő kiadványok, kisfilmek segítségével

2005. május 17.